GEVELSTENEN

Uw huis een eigen karakter geven kan op veel manieren. Door mooi schilderwerk of een bijzondere gevelbekleding. Maar heeft u wel eens aan een gevelsteen gedacht?

HISTORISCH

Uw huis een eigen karakter geven kan op veel manieren. Bijvoorbeeld door mooi schilderwerk of een bijzondere gevelbekleding. Maar heeft u weleens aan een gevelsteen gedacht?

Gevelstenen stammen al uit de middeleeuwen. Voordat er straatnaamborden bestonden, waren gevelstenen een middel om aan te geven waar je woonde. Je woonde dan bijvoorbeeld in ‘Het gegeven paard’ of twee huizen links van ‘De zilveren schaar’. De namen en illustraties zeiden iets over de bewoners, hun beroep of de plek van het pand.

Vaak was dit een uit natuursteen gehouwen reliëf met afbeeldingen en/of tekst. Meestal daarna beschilderd door een schilder. Soms zijn ze grappig met rijmpjes, andere gevelstenen hadden een serieuzere insteek of een bijbels tafereel.

GEVELSTEEN OP MAAT

Gevelstenen zijn weer helemaal terug. Dit komt zeker ook door de hedendaagse woningbouwstijl in de steden. Waar teruggegrepen wordt naar authentieke elementen om weer het karakter op te roepen van de stad van vroeger. Mooie gevels vragen om mooi stijlvolle verfraaiingen en eigenheid.

Graag wil ik daar mijn bijdrage aan leveren door keramische gevelstenen te ontwerpen die passen in dit authentieke beeld.

Hoe gaat dit in zijn werk?

Eerst ontvang ik van u een foto van het pand en de plaats waar de gevelsteen in of op het pand geplaatst zal worden. Hierbij zijn de afmetingen erg belangrijk. Vervolgens ga ik met u, als opdrachtgever, in gesprek over het thema en uiterlijk van de steen. Hierbij is het van belang te bedenken wat u met de gevelsteen wil uitdragen. Waar mag de steen naar verwijzen of welk verhaal wilt u ermee vertellen? Maar misschien heeft u liever de gevelsteen als naamsteen voorzien van uw familienaam.

Dit ga ik dan voor u omzetten in een schetsontwerp. Als deze naar tevredenheid is, ga ik aan de slag met het keramische materiaal: chamotteklei. Hiervan boetseer ik de steen. Na een droogproces van enkele weken wordt de steen gebakken en is er nog een keuze te maken voor de afwerking. Deze is niet alleen van belang voor het uiterlijk, maar ook voor het weerbestendig maken van de steen.

Dit kan door:

  • glazuren (hier is een tweede bakproces voor nodig)
  • schilderen
  • patineren en aflakken
  • alleen aflakken

TARIEVEN GEVELSTENEN

Tarieven voor een keramische gevelsteen, afhankelijk van de grootte en de afwerklaag variëren van € 250,- tot €500,- Het plaatsen van de steen dient u zelf te verzorgen. Het op de muur plaatsen/bevestigen kan u met een beetje handigheid zelf. Voor het in de muur plaatsen van een gevelsteen kunt u het beste een aannemer of ervaren metselaar vragen.

Met zo’n gevelsteen heeft u een kwalitatief hoogwaardig en uniek object dat uw huis op de kaart zet!