GEVELSTEEN OP MAAT

Gevelstenen zijn weer helemaal terug. Dit komt zeker ook door de hedendaagse woningbouwstijl in de steden. Waar teruggegrepen wordt naar authentieke elementen om weer het karakter op te roepen van de stad van vroeger. Mooie gevels vragen om mooi stijlvolle verfraaiingen en eigenheid.

Graag wil ik daar mijn bijdrage aan leveren door keramische gevelstenen te ontwerpen die passen in dit authentieke beeld.

Hoe gaat dit in zijn werk?

Eerst ontvang ik van u een foto van het pand en de plaats waar de gevelsteen in of op het pand geplaatst zal worden. Hierbij zijn de afmetingen erg belangrijk. Vervolgens ga ik met u, als opdrachtgever, in gesprek over het thema en uiterlijk van de steen. Hierbij is het van belang te bedenken wat u met de gevelsteen wil uitdragen. Waar mag de steen naar verwijzen of welk verhaal wilt u ermee vertellen? Maar misschien heeft u liever de gevelsteen als naamsteen voorzien van uw familienaam.

Dit ga ik dan voor u omzetten in een schetsontwerp. Als deze naar tevredenheid is, ga ik aan de slag met het keramische materiaal: chamotteklei. Hiervan boetseer ik de steen. Na een droogproces van enkele weken wordt de steen gebakken en is er nog een keuze te maken voor de afwerking. Deze is niet alleen van belang voor het uiterlijk, maar ook voor het weerbestendig maken van de steen.

Dit kan door:

  • glazuren (hier is een tweede bakproces voor nodig)
  • schilderen
  • patineren en aflakken
  • alleen aflakken